Werk

De voordelen van werken als zzp’er

Hoewel de meeste mensen in loondienst voor een werkgever werken, zijn er ook veel mensen die werken als zzp’er. Als zzp’er ben je je eigen baas zonder personeel in dienst te hebben. Hoewel dit bepaalde risico;s met zich meebrengt, zitten hier ook vele voordelen aan. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van werken als zzp’er.

Je eigen tijd indelen

Het grootste voordeel van werken als zzp’er is dat je je eigen tijd kunt indelen. Je kiest zelf welke zzp opdrachten je onder welke voorwaarden je uitvoert. Dit betekent dus dat je makkelijk kunt werken in de avonduren en in het weekend, zodat je bijvoorbeeld je kinderen naar school kunt brengen. Ook ben je dus een stuk vrijer met het inplannen van vakanties. Als je in loondienst bent, heb je maar een bepaald aantal vakantiedagen en moet je eerst goedkeuring vragen van je baas. Wanneer je als zzp’er werkt ben je je eigen baas en kun je dus altijd op vakantie wanneer jij wilt. Je moet dit natuurlijk wel duidelijk communiceren naar je opdrachtgevers, zodat zij ook weten wat ze kunnen verwachten en niet naar een van je concurrenten gaan. Ook kun je natuurlijk werk en vakantie combineren. Omdat het niet uitmaakt waar je werkt, kun je dit prima doen aan het Spaanse kust terwijl je geniet van je cocktail en de zon.

Een groot netwerk

Omdat je als zzp’er veel veel verschillende opdrachtgevers werkt, bouw je door de jaren heen een ontzettend groot professioneel netwerk op. Dit kan in de toekomst alleen maar in je voordeel werken. Door ene groot netwerk te hebben, is de kan sook groot dat opdrachtgevers bij je terugkomen en je dus meer zzp opdrachten hebt. Wanneer je netwerk klein is, is het moeilijk om aan opdrachten te komen. Gelukkig heb je hiervoor verschillende platformen zoals younited.nl waar je veel zzp opdrachten op kunt vinden. Ook leer je hierdoor weer nieuwe bedrijven kennen en vergroot je je netwerk dus nog meer.

Fiscale voordelen

Ook brengt het werken als zzp’er fiscale voordelen met zich mee. Wanneer je in loondienst werkt, zorgt je werkgever voor klanten, het opbouwen van je pensioen en het afsluiten van bepaalde verzekeringen. Wanneer Je werkt als zzp’er ben je hier allemaal zelf verantwoordelijk voor. Dit is natuurlijk een erg groot risico. Je hebt bijvoorbeeld geen uitkering waar je op terug kunt vallen als je arbeidsongeschikt raakt. Om dit risico te compenseren kun je als zzp’er gebruik maken van bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek.

Geef een reactie