Algemeen

Hoe kun je voorkomen dat je op latere leeftijd doof of slechthorend wordt?

Het is in Nederland heel normaal om op latere leeftijd een gehoorapparaat nodig te hebben. Dat is op zich ook niet zo gek aangezien het gehoor van de mens langzaam maar zeker minder wordt. Dit komt door verschillende factoren. Het is in sommige gevallen zo dat je helemaal niets kunt doen aan het feit dat de kwaliteit van je gehoor achteruit gaat. Daarnaast zijn er toch ook genoeg factoren die hierin meespelen die je zelf wel zou kunnen beïnvloeden. Daarom is het verstandig om eens goed te kijken naar wat je kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van deze negatieve effecten. 

 

Er zijn namelijk een aantal dingen die je zou kunnen doen om je gehoor zo veel mogelijk te sparen. Het is dus zeker de moeite waard om je eens meer in dit soort zaken te verdiepen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je een beter beeld krijgt van wat voor zaken je maar beter kunt vermijden als je je oren zo gezond mogelijk wilt houden. In deze tekst vind je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt doen om je oren zo veel mogelijk te sparen. Het is dus zeker de moeite waard om verder te lezen. 

Bescherm je oren tegen te hard geluid

In ons dagelijks leven komen we regelmatig in contact met geluiden die eigenlijk te hard zijn voor het menselijk gehoor. Dit is doorgaans ook de reden dat mensen een piep in hun oor krijgen. Dat betekent in de meeste gevallen simpelweg dat je een te hard geluid hebt gehoord. Op zich is het niet erg als dit een keer gebeurt, maar door je oren structureel bloot te stellen aan harde geluiden, loop je het risico dat je op latere leeftijd doof wordt. Natuurlijk kun je dan gewoon een hoortoestel kopen, maar het is toch veel beter als je dit helemaal niet nodig hebt. Om je oren te beschermen tegen harde geluiden kun je oordopjes of gehoorbeschermers kopen. Welk van deze mogelijkheden het meest passend is, is vooral afhankelijk van wat je gaat doen. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat, loop je liever niet met een gehoorbeschermer op je hoofd, maar doe je liever oordopjes in.

Luister niet te harde muziek

Als je vaak muziek luistert door een koptelefoon of met oortjes, is het misschien een goed idee om eens kritisch te kijken naar het volume waarop je dit doet. Veel mensen luisteren structureel muziek op een te hoog volume waardoor je langzaam maar zeker steeds minder goed gaat horen. Dit kun je enkel tegengaan door je muziek wat minder hard te zetten.

Geef een reactie